Nem az Európai Központi Bank dolga szabályozni a Bitcoint

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke szerint,  nem az EKB feladata szabályozni a cryptodevizákat.

Az EKB #AskDraghi videósorozatának részeként az egykori olasz központi bankár azt mondta, hogy sok felhasználó kérdezte a Twitteren,  hogy az EKB szabályozza-e vagy akár tiltja-e a Bitcoint. Válaszul azt mondta:

Ez nem az EKB feladata

Egy főiskolai hallgató kérdésére válaszolva Draghi arra is válaszolt, hogy javasolja-e Bitcoin vásárlását. Jelezte, hogy alaposan megfontolná, hogy vegyen-e Bitcoint, mivel nem tekint rá devizaként. Míg az euró értéke stabil,

a Bitcoin értéke vadul hullámzik

Kiemelte a cryptodevizák decentralizáltságát:

Az euró mögött az Európai Központi Bank (EKB), a dollár mögött a Federal Reserve (FED), a devizák mögött a központi bankok vagy kormányaik állnak. A Bitcoin mögött nem áll senki.

Nem ez az első alkalom, amikor Draghi nyilatkozott a cryptodevizákról és azok szabályozásáról. Az EKB vezetője 2017 szeptemberében azt mondta, hogy az EKB-nak „nincs hatásköre” a Bitcoin szabályozására, novemberben pedig azt mondta, hogy a cryptodevizáknak  korlátozott hatásuk van a világgazdaságra.

A videó közzétételével egy időben kiadtak egy jelentést, amely részletesen bemutatja, hogy az EKB hogyan tekint a Bitcoinra.

Amellett, hogy a jelentés ismétli Draghi említett észrevételeit az áringadozásról, és az intézményi vagy kormányzati támogatás hiányáról, megjegyzi, hogy a Bitcoin nem elfogadott széles körben, és „a tranzakciók lassúak és drágák”.

Ezenkívül hozzáteszi, hogy nincs törvényes védelem azok számára, akik elveszítik a Bitcoinjaikat, ha a tárcájukat feltörik.

forrás: coindesk

 

Érdekelhet még: