Kiyosaki: A dollárnak annyi

 

Robert Kiyosaki, a nagy sikerű pénzügyi könyvek szerzője (pl Gazdag papa, szegény papa, Cashflow négyszög) aggodalmát fejezte ki a dollár jövőjével kapcsolatban.  Véleménye szerint nincs mögötte semmilyen fedezet.

Kiyosaki szerint amióta 1971-ben megszüntették a dollár mögött addig meglévő aranyfedezetet, a dollár már nem testesít meg semmilyen valódi értéket a többi fedezetlen pénzhez hasonlóan:

Mindig is „arany hívő” voltam. A legutóbbi könyvem címe Fake – Hamis. Rengeteg hamis, vagyis fedezetlen pénz van. 1971-ben Nixon elnök megszüntette a dollár arany fedezetét, így az is hamis pénzzé vált.

Szerinte a folyamatos pénznyomtatás egy hatalmas lufit generál a világon, ami a következő, eddigi legnagyobb válságot fogja kirobbantani:

Sajnos láttuk a 2000-es válságot, amit csak dotcom összeomlásnak hívunk, majd a 2008-ast, amit a másodlagos hitelkihelyezések okoztak az ingatlanpiacon(olyanok is kaptak privát pénzintézetektől  hitelt akiknek a bankok nem adhattak, gyakorlatilag fedezetlen értékpapírokat adtak ki, majd azokkal kereskedtek -a szerk). A következő  az eddigi legnagyobb lesz.

Kiyosakinak határozott álláspontja van a dollár jövőjével kapcsolatban- a végét járja. Még áprilisban tette közzé gondolatait a kriptodevizákról. A „népek pénzének” hívta. Szerinte a kriptodevizák, az arany és az ezüst át fogja venni a jelenlegi pénzek szerepét:

Azt gondolom, hogy a dollárnak annyi. Az arany, az ezüst és a virtuális devizák ki fogják ütni….A dollár egy átverés. …Szerintem a dollár végjátékát szemléljük éppen.

Kiyosaki legnagyobb sikerét, a Gazdag papa, szegény papa című könyvét a már 32 millió példányban adták ki, több mint 50 nyelven.

 

 

 

 

 

 

 

Érdekelhet még: