A MNB szóvivője a Bitcoinról

A MNB szóvivője, Binder István az ECHO TV-ben

A Bitcoin egy digitális pénz. Egy digitális fizetőeszköz , ami gyakorlatilag a közösségi finanszírozás, közösségi befektetési formaként hódítja meg a világot immár most már tíz éve.

Miközben a hagyományos pénzügyi rendszeren kívül működik,azonkívül ad csere lehetőséget, ad befektetési lehetőséget,ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hagyományos pénzügyi rendszeren- a felügyelettel, szabályozással ellátott hagyományos pénzügyi rendszeren -túli kockázatai is vannak.

Az elmúlt három évben tíz figyelmeztetést adtunk ki, hiszen a kockázatok itt megvannak, ahogy mondtam, nincs egy központi europai uniós vagy magyar felügyelet amelyik – adott esetben ha ez a rendszer megbicsaklik, megbillen – a felügyeleti szerepet tudná ellátni, hiszen nem nemzeti szintről beszélünk egy pillanat alatt ezek a digitális egységek bejárhatják a földet körbe-körbe és ahogy hallottuk az előbb is az árfolyam rendkívül gyorsan változhat akár napon belül is tíz, harminc százalékkal megváltozhat.

Az kétségtelen kihívás a hagyományos bankrendszer számára hogy nagyon fontos startup cégek , nagyon fontos felfutó kezdeményezések vannak amelyek hozzáférnek olyan lakosokhoz, olyan emberekhez is akik a hagyományos, régi-vágású bankokkal nem tudnak mit kezdeni. Elsősorban az utalásoknál, a fizetési rendszerekben óriási fejlődést látunk.

Maga a Nemzeti Bank is indított egy információs csomópontot – szép magyar néven Innovation HUB-ot – ahol megpróbáljuk ezeket a startupokat ezeket a kezdeményezéseket egyeztetésre hívni, és nyilván ez a jövő. A lényeg viszont az , hogy amikor egy fogyasztó ott van a vonal végén ő biztonságban legyen. És bizony itt ebben a pillanatban kétszer meg kell gondolni hogy a kriptovalutákkal milyen befektetéseket , milyen üzleteket teszünk, kezdeményezünk. Hiszen ahogy említtettem ezek a garanciális szabályok netán egy hacker támadás kockázata az bizony megvan és nincs egy olyan garancia-intézmény vagy központi felügyeleti hatóság, aki ebben az esetben meg tudná védeni az embert.

Az gondolom hogy valóban ez (a bitcoin létrehozása) egyfajta válasz volt a hagyományos bankrendszernek a sok szempontbóli nehézségére szerte a világban, ez a személyközi finanszírozás, akár a személyközi hitelezés -ezt közösségi finanszírozásnak crowfoundingnak hívják – ez valóban tud olyan eredményeket olyan értékeket hozni, ami azután impulzusokat adhat a hagyományos bankrendszernek is hogy ugyan már kapja össze magát, legyen olcsóbb és legyen kényelmesebb.

Vannak biztonsági elemek, amelyek tulajdonképp…. a közösség validálja és a közösség szavatolja ennek a biztonságát ez például egy úgynevezett blokklánc technológia tehát az azt jelenti, hogy minden tranzakciót  lát a közösség egésze, bizonyos értelemben jóváhagyja, validálja ezeket. Tehát vannak olyan biztonsági elemek másik az hogy nyíltforráskódú, átlátható a rendszer ,tehát aki hozzáfér az
látja a rendszer egészét, de még sincs mögötte egy olyan nemzeti költségvetés, egy nemzeti felügyelet, amelyik ezt ha úgy tetszik validálni tudja.

Forrás: https://www.echotv.hu/adasok/2018/01/04/tudakozo/2293 (18:50 perctől)

Érdekelhet még: