Magyarok pénzére vadászik egy veszélyes befektetési cég

Hirtelen előbukkant a semmiből egy MLM-guruk és piramisjátékosok által felépített osztrák kriptopénz-bánya, és felvásárolta a Távol-Kelet legnagyobb szerverparkjait, hogy bitcoint bányásszon. Az Invia névre keresztelt cég igazán nagyvonalúan úgy döntött, hogy nem tartja meg magának a kibányászott kriptopénzeket, hanem a szolgáltatást elérhetővé teszi ügyfeleinek egy MLM-rendszeren keresztül, ahol csak úgy dobálják a millió eurós bónuszokat az aktívabb szervezőknek. A szomszédból működő Invia Magyarországra gyorsan eljutott, reklámjaik megtalálhatók közösségi médiafelületektől kezdődően hírességek oldalain át egészen a pajzán viccekkel nyomuló oldalakig. Úgy véljük viszont, hogy a szép ígéretek ellenére nagyon sántít a sztori.

Itt az osztrák bitcoinbánya

Az Invia World egy viszonylag fiatal cég, 2017 júliusában indult, de mivel osztrák központtal működik, hazánkba is rövid időn belül eljutott.

Olyan hirdetőfelületeken találkozhatunk itthon az Inviával a közvetlen megkereséseken kívül, mint

  • a napiszar (felnőtt tartalom és nem linkelhető, de egy gyors kereséssel bárki rálelhet),
  • Berki Krisztián,
  • és Youtube-os MLM-guruk tömkelege.

Az Invia állításuk szerint felhő alapú kriptopénz-bányászattal foglalkozik, mindig azokat a virtuális devizákat bányásszák, amelyek szerintük a legértékesebbek. Ennek kiválasztásában egy „aktív kezeléssel” foglalkozó csapat segít, azt viszont nem árulják el, hogy milyen szempontok alapján döntenek és pontosan milyen kriptopénzeket bányásznak.

Regisztráció és befizetés után az ügyfél letölthet egy programot, ami megkezdi a „bányászatot;” ez viszont nem otthon, a gépen, hanem a cég saját GPU és ASIC bányászgépein történik, magyarázatuk szerint ezért nem érzékelhetőek azok a szoftveres és hardveres jelenségek (pl. túlhevülés, processzorhasználat, stb.), mintha az ember közvetlenül kriptopénzt bányászna otthon. A bányászgépek az Invia állítása szerintKínában (Tibetben) és Mongóliában működnek.

Az Invia Worldnél különféle befektetési csomagokat lehet vásárolni, befektetett összeg alapján. Elvárt hozamról hivatalos kommunikációjukban nem írnak (bár Berki havi 10% hozamot említ), csak arról, hogy mekkora befektetésből milyen megahash / másodperc erősségű bányászereje lesz az ügyfélnek.

A cég a „bányászaton” felül oktatást és konferenciákat is kínál. Állítólag összesen 8000 ügyfelük van, a cég pedig 150 milliót ér, de az nincs megadva, hogy milyen devizában.

A szolgáltatás költségeiről eltérő információkat találhatunk: míg weboldalain azt írják, hogy nincs havi díja a szolgáltatásnak és a szerverek fenntartási költségeit nem terhelik rá az ügyfélre, a felhasználói feltételekben már azt írják, hogy minden költséget az ügyfél visel, és ha ezt nem tudják behajtani, a szerződés megszűnik.

Végül érdemes megjegyezni, hogy vállalatnak semmi köze az Invia utazási irodához.

Minek a kriptobányászathoz MLM?

Furcsa és legitim kriptobefektetések körében teljesen szokatlan, hogy a kriptobányászatot valamiért egy piramidális, MLM-értékesítési struktúrában ajánlja fel az Invia World, vagyis ha elkezdünk szervezni magunk alá egy aktív értékesítői hálózatot, befektetett pénzünk után szerzési és fenntartási jutalékot is kapunk, a következő szintek szerint (előfordulhat, hogy bizonyos szinteken már minimum ügyfélszám és minimum havi szerzés is meg van határozva).

A jutalékot egyébként AdvCashben (egy virtuális valuta-alapú fizetési rendszer, amihez kártya is jár) vagy Bitcoinban lehet csak kivenni.

Arról nincs szó, hogy pontosan miből fedezi az akár egymillió eurós bónuszokat és 7%-os jutalékokat az Invia World, legális keretek között mozgó pénzügyi szolgáltatóknál ezek rendkívül magas értékeknek számítanak.

Nagyon büdös a sztori

A céget számos kriptobányászattal és MLM-mel foglalkozó weboldal piramisjátéknak tartja. Bár sem erről, sem ellenkezőjéről nem került még elő bizonyíték, számos furcsa, nem éppen bizalomgerjesztő tényező merül fel a cég körül – az Invia számos inkonzisztens, néha egyenesen hamis információt közöl hivatalos (illetve félig hivatalos) kommunikációjában, a céget működtető üzleti kör pedig nem hogy nem rendelkezik a sikeres működéshez szükséges végzettséggel és múlttal, megtalálhatók a köreiben volt(?) piramisjátékosok is:

  • Bár a menedzsmentet kriptogurukként igyekszik eladni a hivatalos weboldaluk, az üzletemberek egy része inkább piramisjátékokban és MLM-sémákban való ténykedéséről lett híres. A cég vezérigazgatója a semmiből előbukkant állítólagos „kriptobányászat-szakértő,” Stefan Huber, de a cég menedzsmentjében megtalálható Daniel Zdesar marketingigazgató, aki Magyarországon a Questra World piramisjátékot terítette. Stefan Schärfl fő részvényes és Bernhard Würfle pénzügyi igazgató pedig számos MLM-séma körül (pl. Moringa Life biotermékek) körül megtalálható, sőt, jelenleg is aktívnak tűnik. Informatikusok helyett MLM-gurukat és ex(?)-piramisjátékosokat alkalmazni egy bányászcég vezetőjeként távolról sem arra enged következtetni, hogy egy stabil, megbízható kriptobefektetésről van szó. Magyarországon többnyire ugyanazok az emberek terjesztik az Inviát, akik a OneCoin és a Questra piramisjátékok terítésében is segítettek.
  • A neten kering egy videó, ahol igazolni próbálják, hogy az Invia megvette a mongóliai Bitmaint, a világ egyik legnagyobb bitcoin-farmját – ezt a videóbanmegjelenő képekre photoshoppolt és plakátolt logókkal akarják bizonyítani. Valójában a cég állításán kívül semmi bizonyíték nincs arról, hogy az Inviának bármi köze lenne a Bitmainhez, amely egy kínai informatikusi kör tulajdona. Egy másik videóban a cég „európai vezetői” járják be a „kínai bitcoinfarmjukat,” a helyszín jól láthatóan bárki által látogatható, hiszen számos másik turista is jár-kel a szerverek közt. Azért a csapat magával vitt egy molinót, melyet több helyen is kihelyeztek, majd fotózkodtak vele, azt az illúziót keltve, hogy a cég, melyet meglátogattak, az övék.
  • Ha elhisszük, hogy valóban sikerült komplett szerverparkokat felvásárolnia a mindössze fél éve működő cégnek Kínában és Mongóliában, ehhez masszív induló tőkét kellett összerakniuk. Arról, hogy ezt hogy sikerült (már ha tényleg sikerült), semmi információ nem lelhető fel.
  • Az MLM-rendszer drága, instabil és megbízhatatlan módja a forrásbevonásnak, egy kriptobányász vállalat esetén teljesen értelmetlen ezt a struktúrát használni az értékesítéshez. Semmilyen információt nem kapnak a befektetők arról, honnan teremti elő a jutalékokat és a masszív bónuszokat az Invia, de beígérni például egymillió eurós bónuszkifizetéseket teljesen istabillá teszi a vállalatot. Az MLM-rendszerben működő befektetési cégek jelentős része egyébként piramisjátékként működik, ahol az új befektetők pénzéből fizetik ki a passzív jövedelmet, a szerzési jutalékokat, a bónuszokat és a hozamot is.
  • A cég szerződésében kódolt a bukás: azt írják, hogy az Invia minden jogi következmény nélkül felmondhatja ügyfeleivel a szerződését, ha nem keletkezik elég bevételük 60 napon belül ahhoz, hogy a működési költségeiket fedezni tudják.
  • A cég semmilyen befektetési szolgáltatói, betétgyűjtési engedéllyel nem rendelkezik, sem Ausztriában, sem Magyarországon.
  • Végül érdemes megjegyezni, hogy ha valóban „aktív vagyonkezelés” folyik a cégnél, a „szakemberek” előre tekintően aligha tudják megmondani, hogy melyik kriptopénz lesz az, amely a legjobb hozamot hozza majd a piacon. Nagyon könnyű mellényúlni a kriptopiacon, nagyon könnyen lehet akár teljes tőkevesztést is elszenvedni a kriptotőzsdéken fellelhető számos csalás és extrém volatilitás miatt.

 

Összességében elmondható, hogy a kriptopénzek „szokásos” kockázatain felül (pl. extrém volatilitás, hackertámadások, potenciális hatósági fellépések), az Invia számos plusz kockázatot hordoz magában, amely miatt mindenképpen érdemes elkerülni. /portfolio/

 

Érdekelhet még: