10 bitcoinos átverés

Rengeteg csaló és piramisjátékos igyekszik meglovagolni a tomboló Bitcoin-őrületet; hangzatosnak tűnő, dizájnos weboldalokon keresztül csábítják mit sem sejtő befektetők tömkelegét. Van, ahol azt állítják, hogy egy mindent felülmúló kereskedési robot keresi meg a napi 1%-os hozamot, van, ahol a világ legnagyobb bitcoinbányájából ígérnek részesedést, illetve van olyan is, ahol ICO-t hirdetnek, majd egyszerűen lenyúlják az összegyűlt dollár-százezreket. Bemutatunk 10 nagyon veszélyes, vagy egyenesen csaló kriptopénz-üzletet.


BitConnect

A BitConnect egy teljesen legitim, kereslet-kínálat alapján működő, nyílt forráskódú kriptopénz volt, egészen addig, amíg rá nem húztak egy úgynevezett „kereskedési robot / hitelezési platformot”, ami lényegében piramisjátékként működött: napi 1% hozamot fizetett az új belépők pénzéből, akiket egy MLM-rendszeren keresztül csábított a rendszerbe.

A séma idén januárban dőlt be, amikor a menedzsment úgy döntött, leválasztják a piramisjátékot a kriptopénzről. A BitConnect Coin árfolyama 99%-ot esett pár perc alatt, ahonnan a mai napig nem kapaszkodott vissza. A „jó fej” menedzsment persze úgy döntött, hogy kártalanítja azokat, akiknek a piramisjátékos „robot” kezelte a pénzét: értéktelen BitConnect Coinban. Szerencsére elkapták a séma mögött álló amerikai üzleti kört, most folyik a tárgyalásuk.


Bitpetite

A Bitpetite a Bitconnecthez hasonló „hitelezési platform” ígéretét használta; a mit sem sejtő ügyfél állítólag a kriptopénzeit „kihitelezte” egy robotnak, amely azt a kriptotőzsdéken megforgatta. A kriptopénz-rendszert azonban a séma működtetői kispórolták, sőt, a BitConnect eleve merésznek számító 1%-a helyett teljesen elképesztő, 4,5%-os napi hozamot ígértek (ez teljesen szürreális, a hozam újrabefektetésével lényegében kb. 900 millió százalékos hozamot jelent évesítve).

A Bitpetite nem is húzta sokáig ilyen hozamígéretek mellett: 5 hónap alatt bedőlt, a séma szervezői pedig egyszerűen lenyúlták az összes pénzt.


Prodeum

A Prodeum csapata azzal az ígérettel állt elő, hogy létrehoz egy blockchain-alapú nyilvántartási rendszert, melyen keresztül a felhasználók nyomon követhetik, honnan származik a zöldség, gyümölcs, melyet megvesznek. A társaság létrehozott egy profi weboldalt is, majd fiatal nőket kért fel a Fiverren, hogy a céget reklámozzák, akik a testükre írták a Prodeum nevét. A projekthez összesen 5400 Ethereum tokent akartak begyűjteni befektetőiktől (mai árfolyamon kb. 4,7 millió dollár), állítólag ennek a 18%-a össze is jött. Aztán hirtelen eltűnt a cég a pénzzel együtt, a weboldalukra látogató befektetőket pedig a csillivilli ábrák és szaftos hozamígéretek helyett mindössze egy szó várta: pénisz.


Confido

A Confido egy ígéretesnek tűnő, okosszerződésekkel foglalkozó startup volt, ICO-ra, vagyis a kriptopénzeik kriptotőzsdére való bevezetésére készültek, melyhez pénzt gyűjtöttek. A cég vezérigazgatója, egy bizonyos holland származású Joost van Doorn állítólag megjárta az eBayt, a Pepsit és a Zalandót is.

375 ezer dollárt gyűjtött össze a Confido stábja, aztán ICO előtt leléptek a pénzzel. Van Doornról utólag pedig kiderült, hogy nem dolgozott a fent említett cégeknél, nem holland, sőt, valószínűleg még csak nem is Van Doorn. A mai napig nem találják, pedig az FBI is keresi.


Invia World

Az Invia World egy osztrák alapítású, tavaly óta működő, állítólagos kriptopénz-bányászcég, Magyaroszágon is nagyon aktívak (úgy tudjuk, már legalább 2000 embert megkörnyékeztek). A cég menedzsmentjét piramisjátékosok és MLM-guruk alkotják, akik a semmiből állítólag megvették a világ legnagyobb Bitcoin-bányáját, a Bitmaint és egy másik kínai bitcoinbányát is. A befektetőket teljesen indokolatlanul egy hatalmas jutalékokkal és bónuszokkal működő MLM-rendszeren keresztül csábítják a céghez.

Az állítólagos bányászcég sztorija ezer sebből vérzik: semmi bizonyítékot nem tudnak szolgáltatni szakértelmükről, infrastruktúrájuk meglétéről, a Bitmain és kriptopénz-bányáik megvételéről, vagy arról, hogy miért kellenek nekik a világ legnagyobb bitcoinbányájához új befektetők, illetve a megszerzésükhöz szükséges MLM-rendszer. Erről itt írtunk:  Hatalmas vetítessel kábítja a magyar befektetőket egy veszélyes befektetési cég


Hedgeconnect

A tavaly novemberben indult Hedgeconnect a világ első kriptopénzes hedge fundjaként hirdeti magát (nem az), állítólag ICO-kba és a BitConnecthez hasonló „hitelezési platformokba” fektet. A befektető úgy is kap hozamot, hogy a „kereskedési robotnak” adja a pénzét (akár a BitConnectnél vagy a Bitpetitenél), de úgy is, ha semmit nem csinál vele, csak a Hedgeconnect tárcájában hagyja, sőt, új tagok toborzása esetén is jár jutalék. Havi 40% körüli hozamot ígérnek ügyfeleiknek, napi 0,1-0,3%-os garantált hozam mellett.

A Hedgeconnecttel kapcsolatosan is számos kérdőjel felmerül: a tulajdonosok kiléte teljesen ismeretlen (ami lehetővé teszi a csapatnak, hogy ha rosszban sántikál, nyomtalanul eltűnjön), nem derül ki, hogy mibe fektetnek (felmerül a gyanúja annak is, hogy semmibe, hanem az új belépők pénzéből fizetnek hozamot), a White Paperjükön pedig egy szó sincs az állítólagos kriptopénz konkrét működéséről, sőt, jól hangzó marketingszövegeken kívül semmi nem látható rajta.


Davor

A DavorCoin sztorija olyan, mintha a BitConnect ismétlődött volna meg még egyszer: adott volt egy legitim kriptopénz, amire egy piramisjátékos „hitelezési platformot” építettek. Amint a texasi törvényszék felszólította a davorosokoat tevékenységük felfüggesztésére, a piramisjátékot beszántották, a DavorCoin árfolyama pedig 50 centre esett 180 dollárról. A befektetők pénzük 99,7%-át elbukták.


Bitcoin Code

A Bitcoin Code egy állítólagos önműködő kereskedési szoftver, melynek csak nevében van bármi köze a Bitcoinhoz, a platform állítólag a devizapiacon zsonglőrködik. Ígéreteik finoman szólva is az abszurditás határát súrolják: legalább 250 dollárt lehet befektetni, melyen napi minimum 13 ezer dollár hozamot érnek el (ez napi 5100%-nak felel meg), állítólag 61 napon belül bárki dollármilliomos lehet. Minden ingyen van, a kereskedési szoftver pedig 99,4%-ban jó tradeket hoz. A cég weboldala tele van hamisnak tűnő tanúsítványokkal az elért hozamokról, a cég mögött álló zseni, Steve McKay pedig egy egyszerű stockfotóról van kivágva, míg a videós hirdetésekben fizetett színészek beszélnek a program sikerességéről.


DasCoin

A DasCoin a „bizalom devizájaként” hirdeti saját magát, mindezt a transzparencia teljes hiánya mellett. DasCoint ugyanis nem lehet venni, csak egy licencet a virtuális pénz „bányászására,” ami a befektetett összeg és a beszervezett emberek vagyona alapján lehet növelni. Ezen kívül öt évre le lehet kötni a pénzünket; nézhetjük, ahogy hihetetlen hozamokat írnak jóvá, kivenni azonban nem tudjuk. Ha a DasCoin piramisjáték (számos internetes forrás szerint az), nem sok reménye van öt éves életpályára. Érdemes megjegyezni, hogy a DasCoinnak semmi köze a látszólag legitim kriptodevizaként működő DAS-hoz.


OneCoin

A OneCoin egy bolgár eredetű álkriptopénz, „oktatási csomagok” értékesítésén keresztül toborozzák ügyfeleiket. A „digitális valutának” csak egy zárt, a cég által működtetett tőzsdéje van, a pénzünk kivételére pedig nincs lehetőség, csak ha a webshopban levásároljuk a befektetésünket (bár előszeretettel hitegetik a befektetőket azzal, hogy majd egyszer lesz lehetőségük nyílt tőzsdei kereskedés során valódi pénzre váltani a OneCoinjaikat). Az aktív jövedelemszerzés egyetlen módja jelenleg, ha a haverjainknak is értékesítünk „oktatócsomagokat”.

A transzparencia és a likviditás teljes hiánya ellenére nagyon széles körben elterjedt a OneCoin, mára valószínűleg a világ egyik legnagyobb álkriptopénzévé nőtte ki magát. Tavaly hatósági össztűz is zúdult a virtuális pénzre: Hazánk mellett Indiában, Finnországban, Kínában, Vietnamban, Németországban, Belize-ben és Olaszországban is vizsgálni kezdték a OneCoint, több értékesítőt letartóztattak. Bulgáriában a hatóságok német kérésre megrohamozták a cég központját és elvitték a szervereiket, ezeknek vizsgálata még folyik, közben Ruja Ignatova, a cég mögött álló „kriptoguru” eltűnt.

eredeti cikk: portfolio

Érdekelhet még: