Örökké kiszámíthatatlan lesz a bitcoin?

A bitcoin a kis csónak a nyílt óceánon, a többi eszköz pedig az olajtanker.

Mit művel a bitcoin árfolyama?

A kriptovaluta karácsony környékén a gyors növekedésével került a címlapokra, november elején ugyanis még 5000 dollárt ért, decemberre viszont már 19 000-et. Aztán jött a feketeleves: az elmúlt néhány hétben visszaesett 10 000 körülre, és a napi szinten 5-10 százalékos ugrások sem ritkák.

Vannak akik szerint a bitcoin extrém volatilitása használhatatlanná teszi, mint csereeszköz, és néhány kereskedő már valóban be is szüntette az elfogadását. De Andy Bryant, a BitFlyer csereplatform európai operatív igazgatója szerint az erős árfolyamingadozás csak a bitcoin evolúciójának egy állomása, és nem lesz állandó a jövőben.

Persze azt ő is elismeri, hogy objektíven nézve a bitcoin volatilis, de úgy véli érdemes a nagyobb képet nézni ez esetben. A bitcoin mint eszköz még mindig csak nagyjából 200 millárd dollárt ér, a kriptovaluták összesen pedig csak 600 milliárdot. Ha csak egyetlen céget nézünk, az Apple értéke például 900 milliárd dollár, vagyis a bitcoin kevesebb, mint egy negyedét éri a tech-cégnek. És csak duplája Warren Buffet vagyonának.

„A sort még lehetne folytatni” – mondja – „ha az arany piacát nézzük, 8 billió dollárról beszélhetünk, a világ tőzsdéin 75 billiónyi dollár van, a globális devizapiacon 91 billió, az ingatlanpiacon pedig 200 billió, ami már ezerszerese a bitcoin piaci kapitalizációjának.”

Olajtanker és kis csónak

A lényeg tehát, hogyha a devizapiacot nézzük, akkor felfoghatjuk úgy is, hogy az olyan mint egy olajtanker az nyílt óceánon. Nagy, ezért sokkal jobban ellenáll a hullámoknak, vagyis a tőke ki és beáramlásának. A bitcoin viszont leginkább egy kis csónak: ugyanaz a pénzmennyiség, amit a devizapiac meg sem érez, a bitcoin piacát már rendesen meg tudja rángatni.

Vagyis, amit Bryant mond, hogy a bitcoin és a többi kriptovaluta piaca viszonylag kicsi, így a piaci lépések aránytalanul nagy áremelkedéseket okoznak a többi eszközosztályhoz képest. Ő tehát arra számít, hogy a bitcoin volatilitása csökkenni fog, ahogy szép lassan egyre inkább mainstreamebb lesz a kriptovaluta.

Bryant szerint 2018 nagy év lesz a kriptovaluták számára, újabb termékekkel a határidős piacon, várhatóan jön majd az első igazi ETF is online, illetve több befektetési alap is bejelentheti, hogy akár csak keveset is, de be fognak fektetni kriptovalutába.//tozsdeforum/

Érdekelhet még: