Új gazdaság épül a blockchainen túl

Forrás: ITB

A nagy zajban talán elsikkad a blokklánc és a hozzá kapcsolódó technológiák egyik fő jótéteménye: nevezetesen az, hogy egy decentralizáltabb, a szó nemes értelmében sokkal demokratikusabb internetet és világot hoz létre. Bartalus Roland blockchain-tanácsadó írása.

A bitcoin kitalálója olyan rendszert hozott létre, mely zseniálisan ötvözi a számítógépes hálózatot, a kriptográfiát, valamint a játékelmélet bizonyos részeit. A megoldás azok számára készült, akik harmadik, közvetítő fél bevonása nélkül, egymást egyáltalán nem ismerve szeretnének fizetési tranzakciókat végrehajtani és azokat megbízható és biztonságos módon rögzíteni. A beépített önszabályozó, kriptovaluták általi ösztönző működési mechanizmus biztosítja a decentralizált hálózatok és alkalmazások szabályszerű működését és a rosszindulatú tevékenységek kiszűrését. Az eredmény egy közvetítő, központosított vagy irányító féltől mentes, tisztán P2P alapú hálózat, amely alapvetően egy „bizalom nélküli” környezetben működik, egymásnak ismeretlen résztvevő felek között.

 

Bartalus Roland, MSc in Digital Currency

A blokklánc  jóval több, mint technikai megoldás kriptovalutákra. Nemcsak a vagyont, de a hatalmat is hamarosan újrapozicionálja a piacokon és megváltoztathatja az állam és polgárainak jelenleg fennálló egymáshoz való viszonyát is. És ez a kripto világ igazi ereje.

a teljes cikk: itbusiness.hu

Érdekelhet még: