Ripple: 2018 nagy durranása, vagy a bankok trójai falova?

Január 4-én a Ripple megelőzte az Ethereumot piaci kapitalizáció tekintetében, és időlegesen(?) a második legnagyobb kriptovalutává vált a Bitcoin mögött. Az alábbi eszmefuttatás középpontjában a Ripple vizsgálata a kriptovilág ideái és eszméi szempontjából.

A kriptovalutákhoz jellemzően a szabadság és a decentralizáció eszméit szoktuk társítani, mely majd a bankrendszer és az államhatalom befolyásán kívül esik. A blockchainre alapuló pénzügyi rendszerek jelentik az igazi szabadságot, ahol egy lesothoi taxis is ugyanolyan feltételekkel intézheti a pénzügyeit, mint egy londoni bankár, és amin keresztül lesothoi taxisunk bármikor kölcsönt vehet fel autójának megjavítására, vagy gyorsan és olcsón fogadhat pénzt az USA-ba szakadt unokaöccsétől.

Ezen való vágyakozásunk közben jelenik meg a színen a Ripple, mely ördögi ajánlatot tesz: a fentiek közül szinte mindent megad, cserébe azt kéri, hogy engedjünk a decentralizáció iránti igényünkből. Jó helyen lesz a blockchain a vállalat infrastruktúráján belül, és nincs szükség bányászokra sem. A Ripple valójában egy vállalat, mely előnyös tranzakciós szolgáltatásokat kínál, a tranzakciókra használt kriptovalutáját (XRP) maga bányássza (nyomtatja?), és bevallottan bármikor képes manipulálni az árfolyamot: az eredetileg kibocsátott 100 milliárd XRP-ből mindössze 38 milliárd van forgalomban, és a cég akár havi 1 milliárd XRP-t is ráönthet a piacra.

Sokak gyanakvását tovább fokozza, hogy a Ripple ügyfélkörében számos bank található, melyek rugalmas fizetési és utalási szolgáltatásokat fejlesztenek a Ripple szolgáltatásain keresztül:

Ez nem hagyja nyugodni a kriptoközösség azon tagjait sem, akik attól félnek, hogy a Ripple mesterségesen feltolt árfolyamán a bankok Bitcoint és Ethert vesznek (melyek a Ripple-el ellentétben nem a levegőből manifesztálódnak pénzzé), majd a Ripple-re rárepülő magánszemélyekkel együtt borítják az árfolyamot. Akár hiszünk ebben a konteóban, akár nem (utóbbira is van okunk, mert ömlik a valós pénz is az XRP-be, nem csak kriptót váltanak Ripple-re), a Ripple biztosan egy kakukktojása a kriptovilágnak, és nekem kicsit a fast fashion cégek által forgalmazott rocker bandás pólókat juttatja eszembe, ami bár szembemegy az eredeti jelenség eszmeiségével, anyagilag mégis roppant sikeres, mert a vásárlók megveszik.

A Ripple ismét kriptomilliomosokat (milliárdosokat?) csinált, felhívta magára a szélesebb közönség figyelmét, és a rivaldafényen keresztül segít átgondolni, hogy mik is az elvárásaink a blockchain forradalomtól:

  • Felhasználóbarát szolgáltatásokat akarunk?
  • A világrendet akarjuk vele megváltoztatni?
  • Nem érdekel minket a technológia és az eszmeiség, csak játszani szeretnénk a kriptopiacokon, hátha mi leszünk a következő milliomosok?

Valószínűleg mindegyik megközelítés széles támogatottsággal bír, ami izgalmas fejleményeket hozhat a következő években. Felhasználóként a Ripple egy jó pénzügyi szolgáltatás. Idealistaként és konteósként a Ripple egy fenyegetés, melyen keresztül a bankrendszer trójai falóként veheti vissza az irányítást a kriptovaluták felett. Spekulánsként a Ripple árfolyamának jövőjéről ugyanúgy fogalmunk sincs, mint a többi kriptovalutáéról, de az idő nekünk dolgozik, hiszen előbb-utóbb minden kiderül.

forrás: Blockchain Budapest

Érdekelhet még: