Megpiszkálhatták a bitcoin árfolyamát, nyomozás indult

Az amerikai igazságügyi minisztérium a bitcoin-derivatívokat is felügyelő CFTC szabályozóval együtt nyomozást indított, ugyanis a gyanú szerint manipulálhatták a bitcoin és más kriptopénzek árfolyamát.

A Bloomberg értesülése szerint az amerikai hatóságok nyomozást indítottak, mivel a gyanú szerint manipulálhatták a bitcoin és más kriptopénzek árfolyamát.

Olyan eseteket keresnek, amikor a traderek hamis megbízásokkal próbálták elmozdítani az árfolyamot, ezzel más befektetőket vételre vagy eladásra bírtak. A hatóságok szerint a bitcoin és társai jó célpontok a csalóknak, mert egy meglehetősen szabályozatlan piacról van szó.

Az egyik ilyen technika, hogy a csaló trader nagy mennyiségű ajánlatot tesz a könyvekbe az egyik irányba, és amikor elmozdul az árfolyam a kívánt irányba, akkor visszavonja azokat. A másik hasonló csalás, amikor a csalók ehhez hasonlóan ajánlatokat tesznek a könyvbe, majd egy másik szintén hozzájuk tartozó számlával ezeket el is fogadják. Így gyakorlatilag a tranzakciós költségért tudják elmozdítani az árfolyamot, de ezzel a piacot a kívánt irányba tolhatják. Az ehhez hasonló piacmanipulálás ellen régóta küzdenek a szabályozók a derivatív piacokon.

 

forrás: portfolio

Érdekelhet még: