Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) ajánlása

A legújabb cryptodeviza vagy token vásárlását tervezi?

Lori Schock, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet „Office of Investor Education and Advocacy” igazgatójának cikke:

Vegyek, vagy ne vegyek? Nem tudom megmondani, hogy hányan kerestek meg azzal, hogy fektessenek-e bitcoinba. Nemrég vezettem befektetői képzést egy nyugdíjas közösségnél, és egy hölgy azt mondta:

A gyermekeim folyamatosan sürgetnek, hogy fektessek bitcoinba – ez a hajó elment már? biztonságos ez egyáltalán?

Persze nem csak az  idősek érdeklődnek a bitcoin és egyéb cryptodevizák iránt. Az ezredforduló közelében születettek is felszálltak erre a vonatra. Bár nem tudok befektetési tanácsokat nyújtani a bitcoinról vagy bármely más crypto-befektetésről, tanácsot adhatok néhány olyan alapvető dolgot illetően, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt befektetési döntést hozunk.

Talán a legfontosabb tényező, hogy a crypropiac teljesen másképpen működik, mint a hagyományos, szabályozott értékpapírpiac. Például az értékpapír-törvények olyan erős védelmet nyújtanak, ami a cryptopiacon nem létezik. Sokszor azt sem lehet tudni pontosan, kivel üzletelünk, hova kerül a pénzünk, vagy milyen megtérülést kapunk majd. Részletesebb információért a SEC elnökének, Jay Claytonnak 2017 decemberi nyilatkozatát (angolul) érdemes elolvasni.

Ezek a digitális befektetési eszközök nagyon felkapottak, és sok híresség figyelmét is felkeltették már. Láthatjuk őket a közösségi médiában, a rádióban vagy a televízióban, ahogy éppen a bitcoint , vagy más cryptoterméket és szolgáltatást hirdetnek . Soha ne fektessünk be kizárólag egy híresség támogatása miatt. Csak azért, mert kedvencünk szerint egy termék vagy szolgáltatás jó befektetés, nem jelenti azt, hogy az úgy is van.

Mindig végezzük el a saját, alapos vizsgálatunkat az adott  termékkel kapcsolatban.

A divatos befektetések különösen célpontjai a csalóknak, ezért tartsuk szem előtt, hogy igen nagy a veszélye, hogy csalás áldozatává válunk. A csalást művészi szinten művelők kihasználják az újszerűséget, hiszen ilyenkor nincs ellenőrizhető múltja a terméknek. Sokkal könnyebb, úgy eladni valamit, hogy  kijátsszák  a  „mindenki ezt vásárolja” kártyát, illetve amikor eleve ismerős, divatos hívószavakkal dobálóznak egy termékkel kapcsolatban. Ilyenkor nagy lehet rajtunk a nyomás, hogy a terméket azonnal megvásároljuk.

Ne dőljünk be az ilyen erőszakos értékesítési taktikának:  a garantált megtérülés, vagy túl nagy haszon ígérete mind túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Ellenőrizni kell, hogy az illető rendelkezik-e befektetési tanácsadói engedéllyel. Szánjunk időt rá, hogy megfelelő befektetési döntést tudjunk hozni. Bátran kérdezzünk, és csak egyértelmű válaszokat fogadjunk el. Például: „Kivel kötök szerződést pontosan?” „Mi lesz a pénzem sorsa?”.

Nagyon fontos megértenünk, hogy ha elveszítjük a befektetett pénzünket, nem lesz semmilyen felügyeleti szerv vagy hatóság, akihez fordulhatunk segítségért, még csalás esetén sem. Vegyük figyelembe, hogy ezek a crypto-befektetések még nagyon újak. Jelentős kockázatot jelenthet, hogy pénzt helyezzünk be valami olyasmibe, ami nem rég óta létezik.

Alapszabály:  csak olyan pénzt fektetünk be, amelynek elvesztése nem okoz problémát.

A kockázat csökkentésének egyik módja a befektetések diverzifikálása. Ne tegyünk fel mindent egy lapra. Így, ha az egyik befektetésünk veszteséges, akkor a többi esetleg kompenzálhatja.

forrás : SEC

Érdekelhet még: