Újabb áldozatokat szed a virtuális világ

Immár kriptodeviza-függőket is kezelnek Európa egyik vezető rehabilitációs klinikáján, a skóciai Castle Craig Kórházban, amely drog- és alkolholfüggőkre szakosodott. A bitcoinmániásokra különösen rossz idők jártak mostanában, miután a virtuális „szuperpénz” ára rövid idő alatt a harmadára zuhant.

A skót egészségügyi intézmény terapeutái szerint a szerencsejáték-függőséggel rokon az új pszichés betegség, amely a felfokozott izgalom és a valóságtól való menekülés új lehetőségét kínálja.

Jó eséllyel bitcoinmániás az, aki a következő tüneteket produkálja:

– az éjszaka kellős közepén is felkel, hogy megszállottan ellenőrizze az árfolyamokat;
– napközben másra sem tud gondolni, mint a kriptodevizaa-kereskedésre;
– minden pénzét erre költi;
– állandó anyagi zavarban van, ezért folyton kölcsönkér, még lopni is hajlandó;
– hazudik a barátainak vagy a családjának a veszteségeiről;
– mindig azt hiszi, hogy már csak karnyújtásnyira van a nagy nyeréstől;
– zaklatottan, rosszul érzi magát, ha megpróbálja abbahagyni;
– állandó hangulatingadozástól szenved;
– tagadja a problémát.

Arra nincs adat, hogy világszerte hány embert érint a probléma, de a benne rejlő kockázat miatt különösen vonzó a függőségre hajlamos emberek számára, sőt erősen terjed a tőzsdei brókerek körében is.Létezik egyébként a tőzsdefüggőség is, amelyet már külön addikcióként kezd elismerni a mentálhigiénés szakma. Sokan úgy válnak a bitcoinőrület áldozataivá, hogy nem is tudják pontosan, milyen befektetésről van szó, és pontosan milyen kockázatokat vállalnak. Nagy felelősségük van ebben az olyan hírességeknek, mint Gwyneth Paltrow, Jamie Foxx, Paris Hilton vagy Ashton Kutcher, akik tanácsadóként vagy reklámarcként népszerűsítik a kriptodevizákat.

a cikk folytatása: origo

Érdekelhet még: