A kriptodevizák nem veszélyeztetik a jegybankokat

Nem kell aggódni amiatt, hogy a kriptodevizák kihívást állítanak a jegybankok gazdasági erejének – véli az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa.

 

A tanács egy friss jelentésben taglalja, hogy bár a kriptodevizák több pénzügy tranzakciót „viszonylag biztonságossá, átláthatóvá és gyorssá” tettek, nem veszélyeztetik a jegybankok által kibocsájtott devizák dominanciáját.

A jelentés összeállításában a Center for Social and Economics Research (Társadalmi és Gazdasági Kutatási Központ) is segített; a varsói intézmény először a kriptodevizák pozitív hatásait taglalja (például a globális tranzakciók felgyorsulása), majd hozzáteszik: nem kizárt, hogy hamarosan „teljes értékű privát pénzzé” válnak és a globális gazdaság állandó részévé válnak majd hosszú távon is.

Azt viszont megállapítják, hogy a meglévő pénzügyi rendszereket nem veszélyeztetik a kriptodevizák. Hozzáteszik: a jelenleg forgalomban lévő kriptodevizák értéke meg sem közelíti a nagyobb devizák forgalmi értékét. Ennek ellenére úgy vélik, hogy a kriptodevizák segíthetnek az olyan bizonytalan devizákkal dolgozó gazdaságokban, mint a venezuelai.

Végül javasolják, hogy a felügyeleti szervek kezeljék úgy a kriptodevizákat, mint minden más devizát, hiszen ennek hiányában pénzmosásra, adóelkerülésre, illetve illegális tevékenységek finanszírozásra fogják használni.

(Coindesk)

 

forrás: portfolio

 

 

Érdekelhet még: