Pénzügyi dinoszauruszok a kihalás szélén

Boldogult nagyanyám idős korában kapott színes tévét ajándékba. Nagyon örült neki, de minden bekapcsoláskor meglepődött, hogy ez már nem fekete-fehér. Élete végéig újból és újból rácsodálkozott a technikára.

Van egy korosztály, akinek már nem lehet megtanítani új dolgokat olyan szinten, hogy az be is épüljön a gondolkodásmódjukba. Nem a számítógépről van szó. Az talán még egyszerűbb. Az a paradigma váltás nehéz, amit az internetet működtető felhasználók kényszerítenek ki. Új világ van, ahol a régi alapfogalmak (személy, titkosítás, kommunikáció) már nem érvényesek a megszokott formában, és jöttek új fogalmak, amik korábban nem léteztek (decentralizált adat, konszenzus alapú, virtuális személy).

Az új korszak építői, szereplői ugyan nem kérdezik az egérfelhasználási problémákkal küzdő 60-70 éves megmondó embereket, de ők kitartóan szajkózzák butaságaikat. Van a hülyeségnek az a szintje, amikor olyan messze vagy a tudástól , hogy nem is fogod fel mennyire viccesen óriási blődségeket beszélsz. (Jó példa volt erre itthon az Invia Word piramisjáték kommunikációja, amin sírva röhögött az, aki egy picit is ért a blockchainhez.)

 

A „híres” (értsd: sokat írogat, és még meg is lehet neki mondani, hogy mit írjon) közgazdászok, cégvezetők időről időre előkerülnek, hogy megmondják nekünk a tutit.

Életművük, hogy építgették azt a rendszert , ami már többször megreccsent, és aminek  most már nagyon közelinek tűnik a lassú fájdalmas kínhalála. Az olajfedezetű, dollárban inflált, privátoknál centralizált pénzügyi rendszerről van szó.

Féltik a nehezen összetákolt rendszert, félnek attól , hogy az új rendszerben nem hogy tudósok nem lehetnek, hanem minden megmozdulásukkal kiröhögtetik magukat. Valóban a jelenlegi foglalkoztatási model szerinti „állások” 47%-a el fog tűnni a következő 25 éveben.

Például Pali bácsi, Paul Krugman nem is titkolja, hogy lila fuvallata sincs az egészről de azért hozzászól:

 

Szegényke szerint a kormánynak (melyiknek is?) kellene szabályoznia a kriptodevizák árfolyamát.

(Ugye az megvan, hogy ő volt az a műszaki zseni, aki: 1998-ban magabiztosan jelezte, hogy 2005-re, vagy akörül nyilvánvalóvá fog válni, hogy az internetnek nincs nagyobb hatása a gazdaságra mint a faxnak.)

Vannak még okosak, pl Jamie Dimon:

Aki átverésnek nevezi a Bitcoint, majd azt mondja, hogy annyira érdektelen, hogy nem is fog róla soha többet beszélni (ez a soha 2 napig tartott), majd legújabban (miután már bevásároltak) azt nyilatkozza, hogy sajnálja , hogy  rosszakat mondott a Bitcoinról.

Emlékezetes, hogy az egyik vezető kriptopiaci szereplő ki is tett egy plakátot:

„Igazad van, Jamie: a Bitcoin el fogja venni a kenyered”

És persze: Warren Buffett, aki szerint a bitcoin nem egy befektetés , mert nincs mögöttes értéke.

Ő volt az, aki kimaradt az Amazon és a Google tőzsdei sikereiből, mert nem csörgött a piros telefon, hogy vegyen belőle, ő maga meg már akkor sem értette ezt az egész internetesdit. A mai napig a nyomtatott sajtóból tájékozódik (na meg a piros telefon ugye).

 

Egyszóval, ahogy korábban Andreas Antonopoulos mondta: 

A Bitcoint a hagyományos pénzekhez hasonlítani olyan, mint az óriás meteort hasonlítani a dinoszauruszokhoz. Ez nem igazi verseny, csak idő kérdése a végeredmény.

A mostani folyamatokat önálló kutatással, önképzéssel érthetjük meg. A tudás ott kezdődik, amikor alázattal rájövünk, hogy mi az, amit nem tudunk.

DYOR- Do Your Own Research,  vagyis mindig a saját elemzéseidre támaszkodj, ne hallgass a megmondó emberekre.

 

 

 

 

 

 

Érdekelhet még: