Kalifornia törvénybe foglalja a blockchaint

Egy kaliforniai jogalkotó beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely az elektronikus adatkezelés szabályait alkalmazná a blockchainen tárolt adatokra és az un. okos szerződésekre.

A 2658-as számú tervezet, amit Ian Calderon terjesztett be a múlt héten, kiterjesztené az elektronikus adat és aláírás fogalmát a blockchainre.

A blockchainen tárolt adat elektronikus adatnak minősül

Mivel a hatályos törvény azt írja elő, hogy

az adatot, szerződést vagy az aláírást nem lehet kizárni a joghatásból vagy a végrehajthatóságtól kizárólag azért, mert elektronikus formában van

így lényegében a blockchainen szereplő aláírás jogilag végrehajtható lenne, ha a törvényjavaslat elfogadásra kerülne, és aláírná Jerry Brown kormányzó.

Hasonlóképpen az intézkedés kimondja, hogy

a blockchain technológiával védett aláírás  elektronikus aláírásnak minősül

,és a „szerződés” kifejezést az okos szerződésekre (smart contracts) illetve a feltételek alapján automatikusan végrehajtódó kódokra is kiterjeszti. A törvény a blockchainen lévő adatok tárolására is vonatkozik. A tervezet szerint azok, akik úgy döntenek, hogy ezt a technológiát választják a személyes adatok védelmére az államközi vagy külkereskedelem során, továbbra is rendelkezhetnek az információ feletti tulajdonjogukkal.

Floridai képviselők a múlt hónapban hasonló jogszabály tervezetet nyújtottak be, és az arizoniai törvényhozók tavaly elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely blockchainen tárolt adatokat és okos szerződéseket törvényes jogi státusszal ruházta fel. A kaliforniai törvényjavaslat azért is különösen figyelemre méltó, mivel az állam gazdasága a legnagyobb az Egyesült Államokban, Franciaországgal összemérhető  bruttó hazai össztermékkel.

forrás: coindesk.com

 

Érdekelhet még: