Beszáll az EU a blockchainőrületbe

Az Európai Bizottság ma az Európai Parlament támogatásával útjára indította az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot.

A Bizottság közleménye alapján az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpont és Fórum felhívja a figyelmet a blokklánc-technológia kulcsfontosságú fejleményeire,

  • támogatja az európai szereplőket, és
  • megerősíti az európai szerepvállalást a blokklánc-tevékenységekben részt vevő több érdekelt fél között.

A hálózat egészében elosztásra kerülő információcsoportokat tároló blokklánc-technológiákat jelentős áttörésnek tartják, mivel az online gazdasági tranzakciókat jóval biztonságosabbá teszik, és magas szintű nyomonkövethetőséget garantálnak. E technológiák várhatóan számos területen – például az egészségügy, a biztosítás, a pénzügyek, az energia, a logisztika, a szellemi tulajdonjogok kezelése vagy a kormányzati szolgáltatások területén – kihatnak a digitális szolgáltatásokra, és átformálják a jelenlegi üzleti modelleket – állítja az Európai Bizottság. A jelenségről biztosításpiaci szempontból legutóbbi Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója beszélt a Portfolio-nak.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke szerint a digitális innovációt ösztönző számos technológia közül a blokklánc képes arra, hogy a pénzügyi szolgáltatások és piacok tekintetében valóban átalakító hatást fejtsen ki. Az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpont és Fórum figyelemmel kíséri majd a változásokat, és eredményeit a politikai döntéshozatalban is felhasználják.

Az Európai Bizottság 2013 óta a hetedik uniós kutatási keretprogramon és a Horizont 2020 uniós kutatási programokon keresztül finanszírozza a blokklánc-projekteket. 2020-ig a blokklánc-technológiai projektek számára nyújtott támogatások összege akár a 340 millió EUR-t is elérheti.

A folyamathoz partnerként – az elmúlt évben közzétett ajánlati felhívás eredményeképp – az Európában stabil jelenléttel rendelkező globális szereplőt, a ConsenSyst választották ki partnerként, hogy segítse a megfigyelőközpontot európai célközönségének elérésében. A szerződés 2018. január 29-i aláírását követően az Uniós Megfigyelőközpont és Fórum működtetése érdekében szoros együttműködésben fog dolgozni a Bizottság szolgálataival – olvasható a bizottsági közleményben.

forrás: portfolio.hu

 

Érdekelhet még: