Az idő majd eldönti… Ezt is!

(Illustration by Michael Waraksa)

Engem IT-telco fronton a karriermozgásokon felül igazából két dolog szokott érdekelni. Egy: a beígért trendek közül mi az, ami valósággá válik. Kettő: lesz-e váltás az ICT-gondolkodásmódban, vagyis lesz-e paradigmaváltás.

Ma már mosolyog az ember, ha azt hallja, hogy outsourcing, e-business, felhő vagy strukturált programozás, és el sem tudja képzelni, hogy anno ezek megértése ugyanolyan nehézséget jelentett az IT-telco piac szereplőinek, mint most a blockchain. Mert valljuk be, a blokklánc finoman szólva sem triviális. Korántsem reprezentatív felméréseim is ezt támasztják alá: a megkérdezettek túlnyomó többsége képtelen volt szabatosan megfogalmazni, mi is az a blockchain technológia. Konkrétan nekem sem állt teljesen össze a kép, hogy mi fán terem ez az egész, s nagyon vártam a januári ITB Clubot – ahol ezt a technológiát jártuk körbe –, hogy vajon bekövetkezik-e az „aha” reakció.

Azt valahogy éreztem, hogy a blockchain többről szól, mint a virtuális pénz. Sokkal inkább egy olyan izgalmas technológia, amely egy sor piaci termékben már ott is van. Már sok mindent hallottam, hogy melyek a technológia főbb jellemzői, de legtöbbször kacifántos matematikai modellekről magyaráztak, vagy a programozási háttér mélységeibe próbáltak belerángatni. Szégyen ide, szégyen oda, programtervező matematikus létemre egyik próbálkozás sem vont a bűvkörébe. Csak azt éreztem, hogy ez most valami forradalmian új dolog, de valamilyen paranormális ok miatt mégsem állt össze egy egésszé a fejemben. Talán azért, mert jó páran, mint ekvivalens fogalmakról beszéltek, amikor bitcoint (vagy más kriptovalutát) és blockchaint emlegettek. Nem beszélve a bányászatról, amit sokan valóságos aranyásóként művelnek! De aztán csak tisztult a kép, hogy a bitcoin nem más, mint blockchain alkalmazás. Egy a sok közül, a legismertebb, a 2017-es év egyik legnagyobb sztárja. És valahogy nem kétperces sztárságnak tűnik. Amit némiképp ellenpontoz, hogy Zuckerberg épp most jelentette be: tiltják a kriptovaluta hirdetéseket a Facebookon. Teszik ezt pont akkor, amikor végre kitisztult a kép bitcoin kontra blockchain ügyben a fejemben, és megszületett az ominózus „aha” reakció is. S úgy látszik, a szakmapolitika is valami hasonló folyamaton mehetett keresztül, mert meglátta a lehetőséget az új technológiában, éppúgy, mint például az 5G esetében, és Magyarországot regionális vezető szereplővé akarják előléptetni a blockchain technológia területén.

Nagyon komplex ez a blokklánc világ, média oldalról is lesz vele feladatunk éppen elég! Aminek egyrészt örülök és állunk elébe! Másrészt nagyon jó dolog megélni, amikor egy forradalmian új információtechnológiai innováció születik az ember orra előtt. Egy olyan technológia, amelynek beláthatatlan az üzleti és a társadalmi hatása. Hogy aztán ez valóban egy tiltandó dolog-e, ami a social media világát tönkreteheti; vagy az MLM melegágya, mint egy hatalmas lufi, amiből már láttunk eleget technológiai fronton az elmúlt évtizedekben; vagy tényleg egy olyan kifejezés, amit előbb-utóbb mindenkinek reflexből kell tudnia, mert szerves és hasznos része az életünknek – erre a kérdésre a nagy bölcsek válasza talán a legmegfelelőbb: az idő majd eldönti. /Sziebig Andrea-itbusiness/

 

Érdekelhet még: